5 Soruya 5’er Cevap ile Üniversite Tercihleri.

YKS sonuçlarını doğru değerlendirmenin 5 temel parametresi
1) Sınavın doğru değerlendirilmiş mi? Testlerdeki doğru ve yanlışlarına bak. Okul, alan ve diploma notu bilgilerin doğru mu kontrol et.
2) Puanlarına ve sınav sıralama değerlerine bak ama hem puanlarına hem de OBP eklenmemiş sıralama değerlerine odaklanma. Sadece kontrol et o kadar.
3) Açıklanan sınav sonuç belgenin senin için anlamlı kısmı yerleştirme ve varsa ek puanlı yerleştirme sıralarındır. Tamamen bu yerleştirme sıralama değerlerine odaklan.
4) Sonuç belgendeki yerleştirme sıralarının gücünü, bir önceki yıl oluşan taban sıralar ile kontrol edebilirsin. Tercih kılavuzundaki programlardan sonuç belgendeki yerleştirme sıralarına yakın olanlara daha çok odaklan.
5) Yıldan yıla taban sıralama farkları olacağını unutma bu nedenle her iki değeri kıyaslayıp liste oluştururken elini korkak alıştırma, şans ve risk faktörünü dikkate alarak alt ve üst sınırları geniş tut

Hangi mesleğe yatkın olduğunu öğrenmenin 5 yolu:
1) Birinci yol ilgini, yeteneğini ve kendini tanımandan, neleri yapmanın seni mutlu edeceğini öğrenmenden geçer.
2) İkinci yol seni mutlu edebilecek mesleklerin ve kariyer alanlarını bilmen ve bilmediklerini tanımandan geçer.
3) İlk ikisinde zihnindeki soru işaretlerini hala gideremediysen meslek ve kariyer envanterlerinden yararlan, öğretmenlerinin ve seninle süreci yürüten rehberlik uzmanının gözlemlerine müracaat et
4) Trendlerin peşinden koşma, kendi gerçekliğine odaklan, bazı mesleklere ilişkin önyargılarını bir kenara bırak ve her meslek ve kariyer alanına daha objektif yaklaş
5) Mesleklerin raf ömrünün artık çok uzun olmadığını unutma, farklı kariyer alanlarına geçişlerin kolay olabileceği dinamik meslek alanlarına yönelmeye öncelik ver.

Doğru bir tercih listesini hazırlamanın 5 temel ipucu
1) İlgin, yeteneğin, beklentin ve hedeflerine uygun olan programlardan oluşan bir liste olsun. Aklından geçmeyen programlara yer verme
2) Farklı programlarla ilgi bilgi edin ve alternatiflerini çoğalt, bunlardan aklına yatan ve “gelecekte ben bunu başarırım” dediklerin varsa onları da listene al.
3) Hangi şehir ve üniversitelerde okuyabileceğini sorgula geçer not almış kent ve üniversitelerden oluşan bir liste oluştur. O kentlerin yaşam, barınma ve sosyal olanaklarını dikkate al.
4) Listeyi üçe böl. İlk bölge senin puanın ve sıranın önündekilerden ikincisi puan ve sırana yakın olanlardan, son bölge de senin puan ve sıranın biraz altındaki yerlerden oluşsun. Yelpazeyi ne kadar açarsan şansın o oranda yüksek.
5) Madem 24 seçim hakkın var. Hepsini kullanmaya çalış. Oluşturduğun listeyi istek sırana göre diz. Bir üstteki tercihin bir alttakinden daha çok istediğin olsun. Son tercihin de üzüntü verecek tercih olmasın.

Tercihte yerleşme şansını artırmanın 5 yolu:
1) Önceki yıllarda arka arkaya yaşanmış sıralama değişikliklerini gözden geçir, ne tür sıralama farkları oluştuğunu kontrol et. Programların aldığı tercih sayılarına bak, bu yıl o programlara aday yönelimlerinin ne yönde olacağına ilişkin uzman görüşü al.
2) Listeni sıralaması birbirine çok yakın onlarca programla doldurma, esnekliği ve genişliği olan bir liste hazırla, kendini dar alana hapsetme
3) Önceki yıla ilişkin yerleşme bilgileri olmayan ve ilk kez öğrenci alacak programları eşdeğer üniversite ve programlara bakarak listene al, doğrudan bir programa yerleşmen zor olacaksa yatay ve dikey geçiş olanaklarını gözardı etme.
4) Büyük kentlerdeki üniversiteler çok tercih alacağı için puanları yüksek çıkabilir. Listende Anadolu üniversitelerine de yer ver.
5) Sadece yüksek kontenjanlılardan değil az sayıda kontenjanlı olan programlara da listende yer ver.

İyi üniversiteyi bulmanın 5 temel parametresi
1) Köklü ve geleneği olan üniversiteler eğitim niteliği ve kariyer deneyimi yüksek olan üniversitelerdir. Mutlaka bunların hangileri olduğunu araştır.
2) Üniversitelerin uluslararası liglerde nerelerde olduğunu, dünya klasmanına nereden girebildiğini çeşitli araştırma sonuçlarından öğrenmeye çalış.
3) Üniversitenin insan kaynağı bakımından akademik zenginliğini ve öğrenciye sunduğu olanaklar ile öğrenciye sağladığı erişim kolaylıklarını araştır. Öğrenci memnuniyeti araştırmalarını dikkate al. Web sitesinin kalitesi bile ipucu verebilir.
4) Üniversitenin fiziki donanımını, laboratuvarlarını, kütüphanelerini, online eğitim yetkinliklerini, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerini, öğrenci kulüplerinin dinamizmini incele
5) Üniversitenin yabancı dil, bilişim, iletişim, takım çalışması, sektörel iş birliği, uluslararası bilinirliği, yatay ve dikey geçiş hareketliliği gibi konulardaki dinamizmine bak.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir